Veelgestelde vragen

 • Hoe werken zonnepanelen?

  Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een zonnepaneel wordt ook wel fotovoltaïsch paneel of pv-paneel genoemd. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, waarvan de bekendste en meest toegepaste de fotovoltaische cel is. Zonnecellen worden meestal gemaakt van silicium. Dit bestaat uit twee lagen. Tussen deze lagen ontstaat door middel van licht een elektrische stroom. Deze stroom wordt door een omvormer omgezet in bruikbare stroom. De meterkast verdeelt de stroom door het huis. De stroom die niet verbruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het benodigde aantal zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u op wilt wekken en de grootte van het bruikbare oppervlak dat u beschikbaar heeft.
  Daarnaast spelen het rendement van de zonnepanelen en de beschikbare geldmiddelen een belangrijke rol. Afhankelijk van uw financiële ruimte kunt u bijvoorbeeld klein beginnen en later uw zonnestroominstallatie verder uitbreiden.

 • onsgroen-zonnepanelen-montage
 • Wat kosten zonnepanelen?

  De kosten van zonnepanelen zijn zeer uiteenlopend en afhankelijk van meerdere factoren.
  Zo zijn er verschillen in kwaliteit en vermogen die de prijs van een zonnepaneel beïnvloeden. Daarnaast zal de prijs per paneel omlaag gaan wanneer er een grotere hoeveelheid panelen wordt gekocht. Omvormers gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Dit is ongeveer de helft van de levensduur van zonnepanelen. Er moet dus ook rekening worden gehouden met de kosten van de vervanging van de omvormer.

 • Kan ik zonnepanelen zelf installeren?

  Het is mogelijk om zelf zonnepanelen te installeren. OnsGroen heeft zelf installatiepakketten voor zonnepanelen waarin al het benodigde materiaal zit. Voor huishoudelijk gebruik is echter meestal een installatie nodig met meer dan 600 Wattpiek. In dit geval zullen er in de meterkast aparte groepen moeten worden geïnstalleerd, waarvoor verplicht een erkende installateur ingeschakeld moet worden. De meeste mensen laten zonnepanelen dan ook plaatsen door een erkend installateur van OnsGroen Duurzame Techniek, waardoor de zonnepanelen op een professionele manier worden geplaatst.

 • Hoe haal ik maximaal rendement uit mijn zonnepanelen?

  Het maximaal rendement van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Het is belangrijk dat de zonnepanelen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. De hellingshoek van de zonnepanelen ten opzichte van het dak speelt daarbij een grote rol. De optimale stand voor een zonnepaneel is een hoek van 36°. Daarnaast dient een zonnepaneel richting het zuiden te worden geplaatst voor maximaal resultaat. Afwijkingen hiervan kunnen leiden tot minder hoge opbrengsten.

  Maximaal rendement zonnepanelen
  Schaduw van bijvoorbeeld bomen, schoorstenen, dakkapellen etc. kan ook van invloed zijn op het rendement van zonnepanelen. Voor rendement maximalisatie is het dus belangrijk dat de zonnepanelen vrij van schaduw zijn.

 • Wat is de levensduur van zonnepanelen?

  De zonnepanelen die OnsGroen verkoopt gaan ten minste 25 jaar mee en zijn veelal van Duits fabricaat. Doordat zonnepanelen geen bewegende onderdelen bevatten, zijn ze niet erg onderhoudsgevoelig. Wel zal het rendement van een zonnepaneel langzaam achteruit gaan en is onderhoudt erg belangrijk. Na 25 jaar zal nog ongeveer 80% van het verwachte maximale rendement behaald worden. Dit is afhankelijk van de locatie waar het paneel is geïnstalleerd.

  De meeste omvormers hebben een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar. Bij OnsGroen krijgt u minimaal 5 jaar garantie op de omvormer. Dit is per fabrikant verschillend.

 • Hoe zit het met de verzekering van zonnepanelen?

  Het ligt aan uw verzekering of het nodig is om uw zonnepanelen apart te verzekeren. Sommige verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onderdeel van uw woning, andere verzekeraars zien het weer als een apart onderdeel waarvoor een extra verzekering nodig is. U kunt het beste contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij om te vragen naar uw persoonlijke situatie. Als OnsGroen vinden wij het verstandig dat u uw zonnepanelen op een goede wijze verzekerd.

  Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Solar Insurance & Finance. Als u een zonnepanelen verzekering afsluit bij Solar Insurance & Finance, dan kiest u voor zekerheid. U kunt dit zelf afsluiten voor een jaarpremie al vanaf €60,- inclusief administratiekosten en assurantiebelasting. Een andere mogelijkheid is om een servicecontract met OnsGroen af te sluiten waar de verzekering en eventueel onderhoud voor zonnepenalen in is meegenomen. Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen met een van onze medewerkers.

 • Leveren zonnepanelen belastingvoordeel op?

  Het gebruik van zonnepanelen levert u direct belastingvoordeel op. U hoeft namelijk geen belasting te betalen per kilowattuur, omdat u zelf energie opwekt en dit mag salderen met uw verbruik. Deze belasting moet u wel betalen over het gebruik van energie van uw energieleverancier.

  Deze zogenoemde energiebelasting bedraagt in 2013 €0,12 per kWh. Deze belasting moet u wel betalen over het gebruik van energie van uw energieleverancier. Deze zogenoemde energiebelasting bedraagt in 2013 €0,12 per kWh.

 • Is een vergunning voor zonnepanelen nodig?

  Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is doorgaans geen vergunning nodig. Wanneer het gebouw echter een monument is, moet u wel een vergunning aanvragen. Ook kan een omgevingsvergunning nodig zijn indien het een beschermd stads- of dorpgezicht betreft. Daarnaast kan een vergunning nodig zijn wanneer zonnepanelen op een open terrein worden geplaatst.

  Het kan zijn dat de schaduw van een boom precies op uw dak valt en dus het rendement van uw zonnepanelen beïnvloedt. Voor het kappen van deze boom heeft u wellicht een kapvergunning nodig. Vraag dit altijd na bij uw gemeente! Kijk voor meer informatie over zonnepanelen vergunningen op www.rijksoverheid.nl of neem contact op met uw gemeente.

 • Wat is het financiële voordeel van zonnepanelen?

  De gemiddelde prijs per kilowattuur ligt momenteel op 23 eurocent. Deze prijs bestaat voor een groot deel uit belastingen. Wanneer u zonnepanelen heeft ligt de gemiddelde prijs per kWh, berekend over de levensduur van de zonnepanelen, een stuk lager. Wat u precies betaalt is afhankelijk van meerdere factoren, zoals uw energieverbruik, het aantal zonnepanelen etc. Neem voor meer informatie gerust contact op met een van onze medewerkers.

 • Hoe kan ik mijn investering terug verdienen?

  De aanschaf van zonnepanelen is voor velen een flinke investering. Maar het leuke van deze investering is dat u het naar verloop van tijd vanzelf terug verdient. U bent namelijk niet meer afhankelijk van de alsmaar stijgende energieprijzen bij uw energieleverancier, omdat u uw eigen energie opwekt. Na de terugverdientijd (gemiddeld 6 tot 10 jaar) van uw investering, wekt u dus gratis energie op met uw zonnepanelen.

 • Werken zonnepanelen wel goed in Nederland?

  Zonnepanelen werken niet alleen wanneer de zon fel schijnt. Ook als er bewolking is, zoals in Nederland vaak het geval is, vangt een zonnepaneel zonlicht op. Bewolking houdt namelijk maar een deel van het zonlicht tegen. Het is dus niet nodig om in een zonovergoten, warm land te wonen om profijt te hebben van zonnepanelen. Te hoge temperaturen (boven de 25 graden) zorgen overigens voor een lager rendement.

 • Welk onderhoud pleeg ik aan mijn zonnepanelen?

  In principe zijn zonnepanelen onderhoudsvrij. Wanneer het regent, spoelt het vuil van uw zonnepanelen die in een gunstige hoek staan er gewoon af. Wanneer uw zonnepanelen in een hoek van 10 tot 25 graden staan wordt het echter aanbevolen. Het kan echter zijn dat er wel wat vuil achterblijft op de zonnepanelen. Dit kan invloed hebben op het rendement van uw panelen. U wordt dan ook aangeraden om de zonnepanelen minimaal één keer per jaar schoon te maken, en dan in de maand maart, april of mei. OnsGroen biedt de mogelijkheid om uw zonnepanelen schoon te maken.

  Dit wordt uitgevoerd door het OnsGroen onderhouds team. Op deze manier blijven de zonnepanelen mooi schoon waardoor uw rendement optimaal is. Daarnaast is het verstandig om eens in de vier jaar uw systeem, bekabeling en omvormer te laten controleren door OnsGroen. Zo blijft u de kwaliteit van uw zonnestroom-installatie behouden.

 • Is zonne-energie wel geschikt voor mijn apparaten in huis?

  De energie die wordt opgewerkt door middel van een zonnepaneel, wordt door een omvormer omgezet in bruikbare energie voor in huis. Van DC spanning wordt het door een omvormer omgezet in AC spanning. OnsGroen is leverancier van SMA omvormers die de meest efficiënte omvormers op de markt zijn.

  Uw apparaten werken dus even goed op zonne-energie, als op energie uit het elektriciteitsnet. U hoeft zich ook geen zorgen te maken dat u opeens zonder stroom zit op een regenachtige dag. Als u op een zonnige dag een overschot aan energie opwekt, wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. U kunt deze energie gewoon weer gebruiken als u op een dag minder opwekt dan u verbruikt. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Heb ik een geschikte elektriciteitsmeter voor teruglevering aan het net?

 • Wanneer u meer energie opwekt dan u verbruikt, levert u de extra energie terug aan het elektriciteitsnet. Om energie terug te kunnen leveren heeft u wel een goede en geschikte elektriciteitsmeter nodig; een elektriciteitsmeter met terugleverregistratie. Er zijn hiervoor twee soorten elektriciteitsmeters geschikt: een draaischijfmeter (analoog) en een slimme meter (digitaal). De draaischijfmeter (ferrarismeter) zal vanzelf terugdraaien als u meer opwekt dan verbruikt.
 • De slimme meter heeft een apart telwerk voor terug geleverde energie. Er zijn echter ook analoge en digitale meters die niet geschikt zijn voor teruglevering. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw netbeheerder https://www.aansluitingen.nl/aanvrager/mijnnetbeheerder.php.