BTW terugbetaling bij particuliere zonnepanelen aanschaf • Euro_coins_and_banknotes
 • Particulieren kunnen de BTW over hun aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen van de belastingdienst. Dit geldt voor alle kleinverbruikers die zonnepanelen hebben aangeschaft sinds 1 april 2013. Wie overweegt zonnepanelen aan te schaffen doet er goed aan vóór 1 januari te beslissen.


  Sinds een uitspraak van het Europese Hof over zonnepanelen in Oostenrijk was onduidelijkheid ontstaan over de vraag of de Nederlandse fiscus zonnepanelen-eigenaars ook als ondernemers moet zien. In dat geval zou het mogelijk moeten zijn de BTW over de aanschaf terug te vragen. Sinds vandaag heeft de Belastingdienst in een document duidelijkheid gegeven omtrent de BTW- regels voor zonnepaneleneigenaren. Om te profiteren van BTW teruggave moeten zonnepaneleneigenaren zich melden als ondernemer voor de BTW bij de Belastingdienst. >Bekijk hier de vragen en antwoorden omtrent de BTW-regels.

 • Administratie
  Voor het terugkrijgen van de BTW is het nodig zich als ondernemer bij de Belastingdienst aan te melden. Zodra de BTW teruggave is verkregen, kunt een beroep doen op de Kleineondernemersregeling, waardoor u voor de jaren daarna ontheven wordt van uw administratieve lasten. Hieronder staan de stappen die u moet doorlopen als u de BTW teruggave zelf wilt regelen.

  Omdat veel mensen toch opzien tegen de administratieve last, biedt OnsGroen aan alle formulieren voor u in te vullen bij aanschaf van een zonnestroominstallatie. Stuur een e-mail naar info@onsgroen.nl of vraag onze adviseurs naar wat de BTW-teruggave in uw geval kan betekenen.

 • Stappenplan BTW teruggave:

  1. U meld zich bij de Belastingdienst aan als ondernemer.
  2. U ontvangt een bevestiging van de Belastingdienst.
  3. U ontvangt een aangiftebiljet van de Belastingdienst waarin staat dat u per kwartaal aangifte moet doen.
  4. U vult uw eerste BTW-aangifte in, waarbij u BTW van de aanschaf van zonnepanelen als voorbelasting opgeeft.
  5. U ontvangt deze voorbelasting terug.
  6. In het tweede jaar vraagt u ontheffing van uw administratieve plichten aan op grond van de KleineOndernemersRegeling.
  7. U hoeft nu geen BTW-aangiftes meer te doen.